Son Marroig es una possessió que està situada entre sa Marineta, Son Rul.lan, Son Gallard i Miramar.
El nom de la possessió prové dels llinatges dels seus propietaris (Mas Roig). A partir de la meitat del segle XVII fou anomenada Son Marroig de sa Foradada. Al principis del segle XVIII fou Son Masroig i, finalment, Son Marroig. Al 1870 l’adquirí l’Arxiduc Lluís Salvador d’Austria que feu una molt bona oferta de compra als propietaris de aleshores que era la família Cortey. L’arxiduc va reformar l’antiga casa conservant la torre que hi havia del segle XVI. Gràcies al seu gust d’estil italianitzant va fer construir en un extrem d’un jardí un petit temple neoclàssic amb 8 columnes d’ordre jònic. Des d’aquest mirador es pot veure la punta de Sa Foradada i en dies clars Sa Dragonera. Quan morí l’arxiduc (1915) la finca fou heretada pel seu secretari Antoni Vives. L’any 1928 es va inaugurar l’actual museu, dedicat a la figura de l’Arxiduc Lluís Salvador, on s’inclouen pintures de Joan Bauçà Anglada Camarassa, Eliseu Meifrènn, Joaquim Mir i Antoni Ribas Prats. També hi ha exposat una col·lecció de ceràmica fenícia, grega i romana i nombrosos records personals de l’arxiduc. Son Marroig, des de 1978, celebra el Festival Internacional de Deià dedicat a la música de cambra. (La Possessió es pot visitar pagant entrada de 3 euros).
Dins la finca cal destacar també la cova de Son Marroig, escavada per Waldren. És una necrópolis pretalaiòtica. Hi aparagueren vuit cranis i ossos llargs al seu voltant. Hi trobaren tambñe restes de ceràmica. Això demostra que a Deià hi hagué presència humana del neolític.
Hi ha un excel·lent mirador on hi podem veure Sa Foradada. Es una possessió immensa, amb grans jardins on es pot gaudir d’una vistaprivilegiada. El nom que rep l’illot es deu a l’orifici que té la roca de 18 metres de diàmetre. Sa Foradada es l’emblema de la finca de Son Marroig i ja apareix en molts dels antics mapes de Mallorca.
El camí per anar cap a Sa Foradada es troba dins la finca de Son Marroig. Per arribar a Sa Foradada hem de partir des de les cases i està indicat amb reixes de ferro: a la dreta deixarem el temple de marbre blanc de la finca de Son Marroig. La caminada cap a l’illot es d’ aproximadament 1 hora (dues hores i mitja si tenim en compte l’anada i la tornada) amb una distància de 3 quilòmetres, es un camí ben indicat i no té perdua (l’Arxiduc feu obrir aquest camí per arribar-hi amb facilitat):
La ruta la iniciarem en el pàrking de la mateixa possessió de Son Marroig. A la dreta del camí trobarem un mirador sobre Sa Foradada. A partir d’aquí el camí ja surt de la finca i comencem la baixada cap a Sa Foradada fins arribar al nivell del mar. El camí acaba a la cala de Sa foradada, devora un restaurant, tot seguit trobem una baixada fins el mar rodejat d’una barana de cordes i reixes.
Es una passejada agradable: passem entre el pinar i podem observar petites cases que probablement foren amagatalls d’alguns contrabandistes. A Sa Foradada hi podem trobar distints tipus d’aus com virots, corbs marins, purfines, gavines i àguiles marines.