Deià conjunt històric
Dins el municipi trobem una bellesa paisatgística que val la pena visitar. Destaca la pujada cap a l’església, acompanyada per un viacrucis de rajoles que ens permet observar a l’hora un paisatge grandiós i un seguit de cases que son bona mostra de l’arquitectura popular de la muntanya.
L’església parroquial de sant Joan Baptista, situada dalt d’es Puig, es un lloc d’interès per visitar. Data del segle XVI i fou reconstruïda en el segle XVIII. La torre del campanar també feia de torre de defensa. L’església té dues entrades: el portal major (anomenat també portal de les dones) i la porta lateral (anomenat portal dels homes), normalment s’hi entre per aquest darrer on hi ha un Crist de 1625 i una imatge de la mare de Déu de Lluc. A la dreta de la capella de la Sang trobem una capelleta amb la imatge de St. Sebastià de 1653. El retaule de l’altar major, d’estil renaixentista (1777), és obra de Josep Sastre i el presideix una talla de sant Joan Baptista, amb sant Simó a la dreta i sant Mateu a l’esquerra. El presbiteri i l’altar foren adaptats a la nova normativa litúrgica del Vaticà II l’any 2001.
Just devora l’església trobem el museu parroquial on s’hi conserven obres d’art i altres objectes que han estat donats al llarg de la història.
Davant l’església es troba el petit cementiri, per arribar-hi hem de pujar un caminet empedrat vorejat de xiprers, pel camí podrem observar capelletes amb escenes del viacrucis que foren pagades per diferents propietaris de possessions, per institucions o per particulars, com el Foment del Turisme de Mallorca. En el cementiri trobem les tombes de personatges il·lustres que habitaren el municipi, una de les tombes més destacades son la de Robert Graves, Antoni Gelabert i Antoni Ribas. Des de el cementeri podem observar una de les vistes més impressionants del poble.
Altre llocs molt interessants a visitar son els que es descriuen a continuació:
- Museu Yanikun que recull part de l’obra pictòrica de Norman Yanikun o Monestir de Miramar: Fundat per Jaume II a petició de Ramon Llull l’any 1276. Estava destinat a acollir un col·legi de missioners destinats a l’ensenyança de llengües orientals i formar monjos dedicats a convertir als infidels al cristianisme. Ramón Llull hi visqué 3 anys escrivint allà alguna de les seves obres. A 1872 la possessió es adquirida per l’Arxiduc Lluis Salvador i després de la seva mort l’hereda el seu secretari Antoni Vives (igual que passà amb la possessió de Son Marroig). A l’interior del monasteri podem trobar un museu que recorda les figures dels personatges que l’habitaren.
- A la Barriada d’es Clot destaca el museu arqueològic de Deià, que conserva diverses peces d’excavacions dels voltants, i un esquelet de Myotragus Balearicus, càpid representatiu del quaternari mallorquí. Fou fundat al 1962 pel pintor, escultor i arqueòleg americà William Waldren. La importància de les troballes que estan exposades motivaren la celebració de quatre conferències internacionals (1983,1988,1993 i 2001) dedicades a l’estudi de la prehistòria a la Mediterrània occidental conegudes amb el nom de The Deià Conference of prehistory.